• Головна
  • «Нафтогаз» не отримав погодження на видобуток газу на Львівщині
15:00, 12 січня 2012 р.

«Нафтогаз» не отримав погодження на видобуток газу на Львівщині

Комісія з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської облради не надала НАК «Нафтогаз України» погодження на промислову розробку десяти нафтових родовищ. Вісім членів комісії (з 12 осіб) – проголосували проти надання погодження, троє – утрималось.

Зокрема, йдеться про отримання спеціальних дозволів на дослідно промислову розробку з подальшим видобуванням нафти і газу Василенківській, Бурштинській, Вікторівській, Гайчинській, Дністровській, Леонівській, Мартівській, Мішунівській, Рава-Русько – Крехівській та Чумацькій площах.

Безпосередньо на рішення комісії вплинули результати виконання рамкової угоди про співробітництво між НАК «Нафтогаз України» та Львівською облдержадміністрацією. В її рамках, «Нафтогаз» бере на себе зобов’язання по підтримці соціальної сфери (ремонт лікарень, шкіл і т.п.) на тих територіях, де проводить видобуток нафти та газу. Проте, за словами голови екологічної комісії Ірини Сех, якщо такі рамкови угоди протягом 2009 та 2010 років виконувались, то 2011 року з передбачених 27 млн грн угоду виконано лише на 21 млн грн.

Водночас, проти надання погодження «Нафтогазу» виступили голови районних рад, яких запросили на засідання комісії. Більшість з них звернулось до обласної ради поставити «Нафтогазу» вимогу виконати умови рамкової угоди по фінансуванню ряду об’єктів, а вже після цього надавати дозволи на розробку нових родовищ.

Представники районних рад також відзначили, що після діяльності підприємств «Нафтогазу» дороги вщент розбиті, нафтою забруднені криниці в прилеглих селах, видобуток газу проводиться із порушенням норм безпеки, що загрожує мешканцям прилеглих територій. Окрім того, дочірні нафтовидобувні підприємства почали перереєстрацію своїх юридичних адрес і місцеві бюджети недоотримують суттєвих коштів від збору податків з доходів фізичних осіб.

Комісія екологія вирішила прийняти звернення до НАК «Нафтогазу» щодо згоди про подальшу співпрацю, але з виконанням умов договору, який в майбутньому повинен бути більш конкретизованим та виконуватись. Депутати облради також вирішили звернутись до нафтовиків з вимогою розглянути питання юридичної адреси нафтовидобувних підприємств за місцем їхньої діяльності та сплати податків до місцевих бюджетів.

Дане питання буде розглянуте на наступній черговій сесії облради.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,67
39,74
EUR
42,67
42,72
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...