• Головна
  • Як місто дбає про тих, хто повернувся з війни
Суботня розмова
16:39, 26 грудня 2015 р.

Як місто дбає про тих, хто повернувся з війни

Суботня розмова

Станом на сьогодні, на обліку центру соціальних служб перебуває 4159 учасників АТО. З них 1162 демобілізованих та 485 постраждалих під час проведення бойових дій.

Повернувшись із війни, кожен із них пробує повернутися і до звичного життя.  032.ua з’ясував, як місто допомагало і дбало  про тих, хто повернувся додому  із передової у 2015 році.

Матеріальна допомога

Впродовж 2015 року місто надало одноразову матеріальну допомогу 1192 учасникам АТО на суму 1, 16 млн. гривень, членам сімей учасників АТО було здійснено 487 виплат, загальна сума яких становить  313,6 тис. грн. Окрім цього, відповідно до розпорядження мера Львова, Андрія Садового матеріальну допомогу надали також 134 учасникам АТО на суму 468 тис. грн.

«Ми працювали у чотирьох напрямках, - розповідає в.о. начальника управління соцзахисту Львівської міськради Ігор Кобрин. -  Загалом, з міського бюджету у 2015 році виділено на Комплексну програму підтримки учасників АТО більше 18 млн. грн».

Центр надання послуг учасникам бойових дій та членам їхніх сімей.

А тим часом у Львові працюють і над створенням Центру надання послуг учасникам АТО та членам їхніх сімей.

Такий центр має повинен допомагати тим, хто повернувся із війни, надавати соціальні послуги. І найголовніше – допомогти екс-бійцям знайти роботу, аби вони могли забезпечувати свою сім’ю.

Допомога дітям

За словами Оксани Рубай, в.о. директора Львівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, у 2015 році влада виділа 2800 гривень матеріальної допомоги на оздоровлення для кожної дитини бійця АТО. Таких дітей, віком від 4 до 18 років налічується 2 650.

179 дітей змогло скористатись програмою безкоштовних уроків плавання.  

867 дітлахів, які ходять в садочок харчувались безкоштовно.

1385 учнів, чиї батьки захищали Україну на передовій, змогли безкоштовно харчуватись у школі.

Дітям, яким не встигли виплатити матеріальну допомогу, запропонували альтернативу – путівки на відпочинок.

15 дітей пройшли безкоштовне навчання у комп’ютерній академії.

ІD-картка для учасника АТО

Паралельно у Львові впроваджують пілотний проект ІD-картці. Документи на вироблення ІD-картки для учасника АТО подало уже 200 осіб.  Близько 100 проходять процедуру виготовлення електронного підпису.

 

«Зараз проект знаходиться у тестовому режимі, - каже Оксана Рубай, - Але маємо надію, що з 2016 року він почне нормально функціонувати. Зараз ще узгоджуємо етапи з фіскальною службою, Львівгазом та Львівенерго, які не є у підпорядкуванні міста.»

У черзі на квартиру

На квартирному обліку у Львівській міській раді та у списку учасників АТО перебуває 1317 учасників АТО-військовослужбовців, 44 сім’ї загиблих учасників АТО, 12 інвалідів і 203 учасники АТО-працівники міліції – мешканці Львова.

Як розповідає начальник відділу зарахування на облік, обліку і закріплення житла та відселення ЛМР Галина Мазур, в основному на квартирний облік почали зараховувати з листопада минулого року.

 « Ми щодня ведемо прийоми», - дадає Галина Мазур.

Будівництво багатоповерхівок для учасників АТО

Багатоповерхівку для бійців АТО зводять уже майже рік, щоправда лише  на папері.

Станом на сьогодні, Львів виділив три земельні ділянки для будівництво багатоповерхівок для учасників бойових дій. Одна із них – це житловий будинок на вул. Під Голосоком, який уже пройшов попередню експертизу. Проведено і тендер стосовно будівництва, втім з  огляду на те, що в ньому взяла участь одна компанія, він не відбувся.

За оптимістичними прогнозами роботи з будівництва будинку для учасників АТО можуть розпочати вже в лютому 2016 року.

Зазначимо, що насамперед  квартири отримають родини загиблих. Житло буде соціальним. Відповідно до законодавства, вартість метра квадратного має складати 7460 грн.

Замість епілогу

Як бачимо, раніше про бійців АТО дбали волонтерські організації та небайдужі українці. Сьогодні, коли частина із них повернулася із війни, про бійців дбають органи місцевого самоврядування.

Хоч, у кожній цивілізованій країні, держава, яка посилає громадян на війну, згодом бере на себе відповідальність за вирішення їх соціальних питань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,80
39,85
EUR
42,87
42,95
PLN
9,86
9,89
Оголошення
live comments feed...