• Головна
  • Теракти в Парижі: Україна у скорботі і готується до можливих терактів у Львові, Києві та Харкові (ФОТО)
Тема для обговорення
10:48, 15 листопада 2015 р.

Теракти в Парижі: Україна у скорботі і готується до можливих терактів у Львові, Києві та Харкові (ФОТО)

Тема для обговорення

Починаючи з 2014 року слово "терорист" ні на день не зникало з українських новинних агентств. Події 13 листопада в Парижі нагадали, що тероризм буває не тільки в прифронтовій зоні, а й у мирних містах. Серія атак, скоєних, вочевидь, бойовиками "Ісламської держави", забрала життя близько 130 людей, більше 350 людей отримали поранення. На Заході експерти порівнюють події у Франції з терактом в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року. Мова йде не стільки про масштаби, скільки про вплив на швидке майбутнє. При цьому в Україні проводять аналогії з російським тероризмом. Багато користувачів Facebook гірко іронізують над "глибоким занепокоєнням" Європи, яку вона висловлювала під час окупації України. Мовляв, "де ж ваш мирний план, пан Оланд?". Але це - гіркота країни, яка півтора роки веде боротьбу з тероризмом і окупацією. Незважаючи на цю гіркоту, в більшості своїй українці висловили солідарність Франції- майже у всіх великих містах люди провели акції в пам'ять про загиблих, а в Facebook багато хто змінив автаркії на прапор Франції.

Хроніка подій

У п'ятницю, 13 жовтня в столиці Франції сталася серія терактів, в результаті яких загинуло близько 130 людей, ще понад 350 поранені. За даними вітчизняного МЗС, серед загиблих немає українців. Терористи вчинили атаку на 7 об'єктів, серед яких квартал Бельвіль, театр Батаклан, Площа Республіки, квартал Ле-Аль, район університету Париж 10, Площа Трокадеро і стадіон Стад Де Франс.

На стадіоні смертники привели в дію вибухові пристрої. У театрі Батаклан декілька бойовиків розстріляли десятки людей і взяли в заручники глядачів концерту, після чого також підірвали себе. Крім того, у ряді центральних районів був відкритий вогонь по перехожих і вікнах місцевих жителів.

Уряд Франції оголосив надзвичайний стан і ввів в місто війська. У результаті спецоперації загинуло 4 поліцейських і 8 терористів. Повідомляється, що теракт був здійснений трьома групами бойовиків.

Після подій у Парижі, можливі теракти і у Львові

Як повідомив міністр МВС Арсен Аваков, теракти можливі як мінімум у 4 містах країни.

«За даними оперативних служб, в найближчі кілька днів нам доведеться пережити кілька спроб деструктивних антиукраїнських сил дестабілізувати ситуацію в країні.

МВС І СБУ мають інформацію про підготовку терористичних атак і провокацій з використанням вогнепальної бойової зброї та вибухових пристроїв у Києві, Харкові, Дніпропетровську, Львові та ряді інших міст країни.

З урахуванням серії терористичних атак в Європі, активізації окупаційних сил на сході країни, з урахуванням високих ризиків терористичної загрози, мною прийнято рішення про переведення всіх правоохоронних структур на посилений режим роботи.

Вживаються усі необхідні заходи для забезпечення безпеки громадян, а також для забезпечення безпеки функціонування ключових об'єктів інфраструктури та життєдіяльності.

Реакція українських міст на трагедію в Парижі

Одним з перших на серію атак відреагував Київ. Місцеві жителі почали нести квіти та лампадки до посольства Франції буквально вночі з 13 на 14 листопада.

ФОТО_1

ФОТО_1

Місцева влада підключилися до всесвітньої акції солідарності, в рамках якої Національна музична академія була підсвічена кольорами прапора Франції.

ФОТО_3

ФОТО_3

Своє співчуття народу Франції також висловили жителі безлічі інших міст. Наприклад, у Харкові городяни принесли квіти, свічки та плакати до дверей французького культурного центру.

 Фото 5Фото 6

В Одесі люди також вшанували пам'ять загиблих під стінами культурного та мовного центру.

 Фото8

У Маріуполі, де немає ні консульства, ні посольства, ні культурних центрів Франції, місцеві жителі несли квіти до офісу ОБСЄ.

 ФОТО4

У Запоріжжі почали збирати повідомлення в Книгу скорботи.

 

Акції пройшли не тільки в більшості міст України, але і в соціальних мережах. Так Facebook ввів опцію зробити аватарку в кольорах прапора Франції. Такою опцією скористалося безліч публічних персон і непублічних українців. Втім, деякі користувачі були налаштовані більш скептично. Багато заявляють про політику подвійних стандартів: Захід змушує Україну укладати мирні угоди з терористами Донбасу, незважаючи на постійне порушення і провокації, і в теж час жорстко реагує на тракт у своїй столиці. Хтось дорікнув скорботних українців через відсутність реакції на щоденні втрати на сході.

Світ до, світ після

На сьогоднішній день більшість держав Заходу прямо заявляють про причетність до терактів у Парижі бойовиків так званої Ісламського держави. Представники ІД прямо не підтвердили свою участь, проте під час спецоперації "розганяли" по соцмережам тег "Париж у вогні", а незабаром виступили із заявою, в якій пообіцяли, що "це лише початок бурі".

Як відомо, Франція завдала перші авіаудари по позиціях ІД в Сирії 27 вересня, і з тих пір бере активну участь в повітряній операції. Очевидно, це і стало приводом для атаки. Однак, не все так однозначно. Відома російська журналістка і публіцист Юлія Латиніна стверджує, що Європа в цілому, і Франція зокрема, і раніше воювала з ісламістами. І під час Першої світової, і в Другу світову. Однак ні про які теракти в Європі тоді не чули. На думку Латиніної, теракти в Парижі стали можливі тому, що Європа проявляє слабкість. Латиніна стверджує, що серед тих біженців із Сирії, які прибули останнім часом у Францію, 1700 осіб воювали на боці ІДІЛ. Але замість того, щоб їх депортувати, спецслужби країни просто стежили за ними, а всілякі благодійні фонди думали про те, «як допомогти цим нещасним людям». Чи можна очікувати зміни такої політики всередині країни? Журналістка сумнівається. Занадто багато людей сьогодні у Франції заробляють гроші на біженцях.

Тим не менше, певні заходи безпеки таки будуть зроблені. Французькі чиновники обіцяють, що вже через рік Франція стане найбезпечнішим місцем для життя.

Відгукнувся теракт і в Україні. Президент Петро Порошенко доручив головам силових відомств перейти на посилений режим несення служби строком на два тижні. Крім того, в заяві Петра Порошенка говориться, що Україна готова приєднатися до глобальної антитерористичної відповіді. Очевидно, що план цієї "відповіді" незабаром стане надбанням громадськості.

Незважаючи на те, що бойовики вимагають відмовитися від військової операції проти ІД, світові лідери заявили про намір активізувати військову кампанію. Наріжним каменем в цій історії стане Росія, яка, з одного боку, всіма силами намагається відновити репутацію, а з іншого - залишається спонсором і куратором терористичних угруповань на Донбасі. По всій видимості, спільні дії України і Росії виключені, щонайменше, до завершення конфлікту на Донбасі.

На сьогоднішній день союзники США з числа місцевих етнічних груп проводять наземну операцію. У результаті настання ІД почало втрачати свої території і слабшати, як квазідержава. Однак навіть повна ліквідація територіальних утворень може призвести до розсіювання терористів по регіонах світу.

Існує сьогодні й інша думка. Як стверджує політичний аналітик, журналіст Іван Яковина, теракт в Парижі - це запрошення ісламських бойовиків до відкритої війни, наземної спецоперації. ІД - це насамперед ідеологія халіфату. І ця ідеологія вимагає війни, яка є основою його існування. «Дуже багато релігійних мусульман не бачать у своєму житті ніяких перспектив, відчувають приниження через« глобальний диктат Заходу», відчувають розчарування як в диктаторських режимах, так і в несформованих демократичних проектах «арабської весни». Для них непереможний «халіфат» на чолі з «нащадком пророка Мухаммеда», передвіщений у священних книгах, - це не тільки єдиний, але і вкрай привабливий спосіб заявити про себе світові, послужити великої спільної меті, домогтися успіху на землі, а заодно гарантовано потрапити в рай. З кожним військовим успіхом збільшується і число добровольців, які бачать в ІГІЛ «той самий, справжній» халіфат ».

Експерт переконаний, що мета теракту в Парижі - це виманити європейців до відкритої, наземної спецоперації, затягнути війну, перевести її в партизанську, як це сталося в Афганістані, після чого довести ситуацію до того, щоб європейці, які спочатку вимагали помсти за своїх загиблих, почали вимагати зворотного - виведення військ з Сирії. І саме це стало б тією перемогою, яку пророкують пророки халіфату.

І якщо аналітик прав, в цій ситуації відкрита наземна війна стала б гіршим рішенням, яке могла б прийняти антитерористична коаліція.

Михайло Криволапов

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Париж #теракт #Украина #Киев
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,73
39,83
EUR
42,75
42,84
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...