Баядерка.

Балет на 3 дії.

Балетмейстер-постановник - Заслужений артист України Петрос Малхасянц.

Художник-постановник - Народний художник України Михайло Риндзак.

Диригент - Юрій Бервецький.

Нікія - Лауреат премії ім. В.Писарєва Альбіна Якименко.

Заслужена артистка України Христина Трач.

Солор - Заслужений артист України Ігор Храмов,

Євгеній Свєтлиця,

Віталій Рижий.

Великий брамін - Юрій Григорєв.

Дугманта - Євген Пестушко.

Гамзатті - Анастасія Ісупова.

Ганна Сурміна,

Юлія Єрмоленко.

Магадавел - Заслужений артист України Сергій Наєнко.

Микола Санжаревський.

Айя - Тетяна Кудрявцева.

Синопсис:

Дія перша

Молоді воїни на чолі з Солором полюють на тигра. Перед тим, як заглибитися в ліс, Солор доручає факірові Магадавеї передати баядерці Нікії, що він чекає її біля храму. З храму урочисто виходять Великий брамін і жерці. Починається свято поклоніння вогню. Факіри і служниці храму, баядерки виконують священні танці. Серед них чарівна Нікія. Забувши про свій священний сан, Великий брамін освідчується Нікії в коханні. Нікія відхиляє його домагання.

Ранок. Раджа Дугманта, правитель князівства, повідомляє доньку Гамзатті про те, що вона сьогодні побачить свого нареченого Солора, з яким була заручена ще в дитинстві. Приходить Солор. Воїн вражений красою Гамзатті, але не може забути про Нікію, про клятву, яку він їй дав.

З'являється Великий брамін. Він розповідає раджі про те, що Солор дав клятву Нікії над священним вогнем у вічному коханні. Дугманта розгніваний на Солора, але не покидає думки видати доньку за молодого воїна. Баядерка, якій він дав клятву, повинна вмерти.

Гамзатті підслуховує розмову. Приходить Нікія. Гамзатті показує баядерці портрет свого нареченого Солора. Нікія вражена, адже Солор кохає тільки її, він присягався їй на вірність. Донька раджі вимагає, щоб Нікія відмовилась від Солора. Та баядерка ліпше загине, ніж розлучиться з ним. У гніві Нікія кидається на Гамзатті з кинджалом, але невільниця зупиняєм".

Донька раджі виносить смертний вирок Нікії. Настає ніч. Таємну зустріч Нікії і Солора охороняє факір. Але Великому брамінові вдається підслухати роз­мову закоханих, в якій Солор над священним вогнем присягає Нікії на вірність. Брамін вирішує жорстоко помститися суперникові.

Дія друга

Сад перед палацом раджі. Урочисте свято з нагоди заручин Солора і Гамзатті. Баядерка Нікія повинна розважати гостей танцями. Вона не в силі приховати свого горя. Погляд її спрямований на коханого Солора. Раджа наказує передати Нікії квіти нібито від імені Солора. Нікія радіє. Раптом із квітів вилазить гадюка і смертельно жалить баядерку. Брамін пропонує свою допомогу, але за умови, що баядерка покохає його. Нікія залишається вірною своєму коханню. Вмираючи,нагадує Солору його клятву.

Дія третя

Солор невтішний, його мучить сумління. Він із думкою про Нікію поринає у сон...

... Перед Солором постає царство тіней. Серед них прекрасна Нікія. Солор знаходить тут щастя і радість зустрічі з коханою...

Прокинувшись, Солор не може заспокоїтись, його мучать спогади. З'являється Дугманта і веде Солора на церемонію одруження з Гамзатті. Під час обряду, коли брамін з'єднує руки Солора і Гамзатті, гримить. Блискавка влучає в храм. Всі гинуть. Такою є помста богів за зраду Солора.

Видніються вершини Гімалаїв. У повітрі пропливає тінь Нікії,яка кличе свого коханого за собою.