Балет на 2 дії. П. Гертель. Лібретто: Ж. Доберваля.

Дочка фермерші Марцеліни Ліза кохає бідного селянина Колена, але зустрічаються вони таємно від матері, яка прагне віддати дочку за нікчемного Нікеза, сина багатого відкупщика Мішо.

Марцеліна примушує Лізу все робити вдома по господарству, не спускаючи з неї очей. Під час сватання Нікеза, який чекав за хатою, Лізі та Колену вдається втекти.

Селяни святкують кінець польових робіт. Сюди, рятуючись від погоні, прибігають Ліза і Колен. їх ховають у снопи. Насувається гроза. Всі розбігаються.

Двір біля хати Марцеліни. Селяни приносять вологі снопи і складають їх. Серед селян непомітно до хати пробрався Колен, щоб побачитись з Лізою.

Марцеліна саджає Лізу за прядку, а сама йде з хати, замикаючи двері на ключ. Ліза мріє про майбутнє сімейне життя. Мрія обривається появою Колена.

Обоє збентежені. Вони обмінюються хустками. Повертається Марцеліна. Ліза ховає Колена у свою кімнату та продовжує роботу.

Побачивши на її шиї хустку Колена, Марцеліна підозрює щось недобре. Незабаром повинні прийти Мішо та Нікез. Марцеліна закриває Лізу в кімнаті.

Вигідний шляб радує Марцеліну. Вона вітає нотаріуса, Мішо, Нікеза, та селян. Урочисто вручається Нікезу ключ від кімнати Лізи. Двері відчиняються. На порозі - Ліза і Колен. Усі обережності Марцеліни даремні. Селяни вітають весільну процесію. Весілля закінчується загальним святом.