Відбудеться презентація книжки Володимира В’ятровича "Історія з грифом “Секретно”.

Автор отримав премію імені Василя Стуса за цю працю. Тижневик “Коментарі” назвав “Історію з грифом “Секретно” бестселером листопада, того ж місяця книга була третьою за рейтингом продажів у мережі книгарень “Є”. У грудні вийшов другий наклад видання.

На презентації ви матимете унікальну можливість зустрітися з автором та ще живими героям книги — фігурантами колись таємних справ радянської спецслужби.

Чому зраджували і чи зраджували? Чому ставали героями і чи справді були ними? Чому «всесильний КГБ» не втримав влади? Відповіді на ці питання десятиліттями ховали під грифами «Секретно». Сьогодні Володимир В’ятрович, який розсекретив архіви КГБ, розповідає про таємниці української історії.

Сюжет книги побудований на протистоянні СРСР та українського народу. Проте це не історія війни системи і руху, а історії людей по обидва боки цієї майже столітньої боротьби. У книжці йдеться про:
- людей, які кидали виклик системі і люди, які були втіленням системи;
- щоденне життя таємних органів: фальсифікації, оперативні розробки, агентурні операції;
- глобальні інформаційні війни за українське минуле;
- механізми депортацій та нутрощі тюремної системи;
- поразку переможців — СРСР проти УПА;
справжні причини Чорнобильської катастрофи;
агонію спецслужби в останні дні СРСР.

Учасники презентації: кандидат історичних наук, директор Архіву Служби безпеки України (2008—2010) Володимир В’ятрович, громадські діячі, політв’язні і герої «Історії з грифом «Секретно» Ігор Калинець та Стефанія Шабатура, історики Андрій Козицький (Львівський національний університеті ім. І. Франка) та Ігор Дерев’яний (Національний музей “Тюрма на Лонцького”).