Український академічний фольклорно-етнографічний ансамбль "Калина" – це справжній феєрверк жанрового симбіозу – народної музики, хорового співу та хореографії. У творчому доробку ансамблю програми, які презентують фольклор багатьох регіонів України – від Західних земель до центральних та східних регіонів України, обряди календарного та сімейного циклів: «Весняний», «Обжинки», «Різдво», «Весілля», народні мюзикли, оперні вистави та інші музичні та балетні вистави, концертні програми.

Прекрасні концертні костюми, досконало мальовничі, чіткі за своєю музично-хореографічною формою сценічні картини, в яких народний танець, спів та інструментальна музика поєднуються з сучасною лексикою, прикрашають скарбницю сучасної української культури.

Ансамбль «Калина» - Лауреат багатьох Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів та фестивалів, Йому аплодували глядачі Іспанії, Голландії, Бельгії, Німеччини, Китаю, Кореї, Індонезії, Чилі, Єгипту, Ізраїлю, Італії та багатьох інших країн світу.

Засновник та художній керівник ансамблю «Калина» - заслужений діяч мистецтв України Валерій Дебелий.

З 2003 року до складу ансамблю «Калина» увійшов чоловічий гурт «Козацькі забави» , а з 2004 року – ансамбль солістів «Благовість».