Головне за тиждень
13:00, 24 травня 2015 р.

Дивні сигнали ...

Головне за тиждень

Цікаві сигнали ми отримали на цьому тижні з Росії. З одного боку, абсолютно несподівано в російському МЗС заявили про кончину проекту «Новоросія», з іншого, ці декларації відбувалися на тлі явного загострення ситуації на фронтах.

Дивацтва подібних заяв російської сторони і її адептів Губарєва і Царьова, які публічно розписалися в нездатності знайти однодумців в інших регіонах України для розвитку кремлівського проекту, полягають в тому, що за фактом «Новоросію» закрили набагато раніше, задовго до нинішніх публічних заяв. Уже кілька місяців про неї не згадували не лише в Кремлі, а й у самому лігві самопроголошених республік. Багаторазові спроби об'єднати Донецьк і Луганськ в єдине сіре щось під прапором Новоросії не увінчалися успіхом. Не допомагають навіть періодичні вбивства неслухняних бойовиків. Останнє повідомлення про подібну «зачистку» надійшло з «ЛНР» буквально вчора - місцеві ЗМІ передали про загибель одного з непокірних - Мозгового, що засів в Алчевську. Нагадаємо, що саме в Алчевську близько двох тижнів тому на сайті міської адміністрації з'явилося дивне повідомлення про те, що місцева самопроголошена влада згодна перейди під юрисдикцію України в обмін на повну амністію. Не виключено, що вбивство Мозгового пов'язано саме з цим та його лояльністю до України.

Такі от суперечності в таборі окупантів - публічно заявляємо про те, що «ЛНР/ДНР» - це частина України, і в той же час вбиваємо тих, хто реально спробував налагодити діалог з Києвом - насправді не повинні дивувати. Москва дійсно хоче заштовхнути свої «новоутворення» назад в Україну. Але не хоче нікому передавати повноваження по фактичному врегулювання цього питання. Для неї критично важливо реалізовувати процес повернення за її власним сценарієм і на її власних умовах.

Цієї думки дотримуються і численні експерти, які висловлювалися на цьому тижні з приводу закриття «Новоросії».

Ось, наприклад, політолог Тарас Березовець висловився однозначно: таке придбання (мається на увазі «ЛНР/ ДНР») економічно вб'є України. На його думку, гнійник треба ізолювати, блокувати і через 3 роки військовим способом зачистити від бандитів і бойовиків. Тільки так можна відновити цілісність держави, вважає він.

І дуже схоже, що в даному випадку його думка - це і є позиція офіційного Києва.

Поки що публічно Президент продовжує говорити про вибори на окупованих територіях з подальшою їх інтеграцією в українське законодавче поле. Але ж у справах - не по словах суть видна, чи не так? А справи, тобто ті сигнали, які ми отримували за останні дні, говорить про протилежне: реінтеграції не буде. Буде блокада.

Учора лідер парламентської фракції БПП Юрій Луценко заявив, що з великою часткою ймовірності на осінніх виборах до місцевих органів влади виборцям запропонують взяти участь у референдумі з деяких ключових питань розвитку країни. У першу чергу мова йде про статус Донбасу.

Погодьтеся, дивний сигнал, враховуючи те, що закон про статус Донбасу вже давно прийнятий, вступив в силу і не обговорюється. Тим не менш, Луценко анонсує його обговорення, причому в розрізі вибору - "або заплатити десятки тисяч життів наших солдатів за звільнення, наприклад, Донбасу, або заблокувати ракову пухлину і лікувати її економічними методами".

Насправді всім, хто хоча б раз бував на місці укріплень по периметру лінії зіткнення окупованих територій з вільними українськими населеними пунктами, абсолютно очевидно: вибір з цих двох «або» вже зроблений без нашої з вами участі. Вже практично побудована фортифікаційна лінія (а в п'ятницю міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко оголосив про 90-відсоткову готовність першої та другої лінії оборони) - це майже яценюківська «Стіна». Це новий кордон - найукріпленіший з усіх кордонів - який і повинен заблокувати ракову пухлину Донбасу.

Так що, швидше за все, час, що залишився до виборів і референдуму, нам будуть ненав'язливо пояснювати, що блокада і є саме правильне і єдино можливе рішення. Зрозуміти б ще, що мається на увазі під «лікуванням економічними методами».

Ну що ж, будемо чекати нових сигналів.

Анна Романенко

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Донбас
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,80
39,85
EUR
42,87
42,95
PLN
9,86
9,89
Оголошення
live comments feed...