суботня розмова
11:05, 28 березня 2015 р.

Житло для бійців АТО

суботня розмова

Дружини та батьки наших захисників, які обороняють нашу державу на Сході, зараз несуть оборону їхнього майбутнього житла тут у Львові. Бійці та рідні, висловили недовіру чиновникам у справі будівництва житла для учасників АТО 

26 грудня 2014 року, депутати Львівської міськради, дали “зелене світло” комунальному підприємству “Рембуд” на виготовлення проекту землеустрою стосовно відведення земельної ділянки у районі вул. Під Голоском для вирішення житлових питань сімей учасників АТО.

Наступним етапом у реалізації будівництва, мало стати затвердження необхідної документації під будівництво. Саме ця процедура дозволить виготовити усю технічну документацію та розпочати тендер для визначення власне забудовника. А вже восени на вул. Під Голоском повинні розпочатись будівельні роботи. Втім, блага мета — побудувати для бійців АТО належні помешкання, стала причиною конфлікту.

Військові, які сьогодні стоять на квартирному обліку, рішуче висловили недовіру чиновникам і не змінюють своєї думки от уже кілька місяців поспіль. 
Вперше, військові прийшли до депутатів в гості ще минулого місяця. Тоді головна вимога людей полягала у тому, аби міськрада оприлюднила чітку дорожню карту по будівництву будинку на вулиці Підголоско. Військові, для яких будують квартири не розуміли, хто буде будувати їм житло, за які кошти, а також скільки буде квартир та їхній розмір. І найголовніше - учасники бойових дій, у яких труднощі із житлом, не були проінформовані про те, за яким принципом буде проводитись розподіл цих квартир.

За словами родичів військових, ініціативна група уже більше, як півроку ходить по кабінетах міськради та досі не може знайти спільної мови з чиновниками.

Пропонуємо переглянути виступ українського військового у міськраді, який озвучив вимоги до чиновників, від імені бійців:


Згодом, 19 березня, військовослужбовці висловили ще одну претензію до міськради і це недовіра підприємству “Рембуд”. Люди кажуть, що фірма, яка має будувати для них житло, є наближеною до Садового і висловлюють припущення, що вона “відмиває” гроші. Відтак, люди хочуть, аби землю на будівництво виділили безпосередньо Львівській обласній спілці соціального захисту бійців АТО, до якої і належать військові. 

За словами мера Львова, Андрія Садового, їхній намір — це забезпечити бійців АТО гідним житлом. На це уже передбачено кошти, як в державному, так і місцевому бюджетам. Зокрема, з державної казни мають виділити 300 млн гривень, а з місцевого “гаманця”— 600 тисяч гривень. 

Люди емоційно розгублені, тому що звикли довіряти позиції людей, які мають владні функції

“Є досить велика ділянка, яка чітко визначена на вул. Під Голоском. Ми передбачили кошти в бюджеті міста на інженерні мережі. Зараз в бюджеті держави передбачено коштів у сумі 300 млн. грн. для будівництва житла для учасників війни на Сході. Зараз Міністерство визначає регламент, власне, яку частину тих коштів може отримати Львів. Базовим є оформлення документів на земельну ділянку. Є різні пропозиції. Наприклад, оформляти ділянку на УКБ чи на комунальне підприємство.Було погоджено, що безпечніше оформити ділянку на комунальне підприємство, відповідно до цього рішення ми прийняли ухвалу. Водночас, зараз продовжують вестись дискусії стосовно того, на кого ж оформляти цю ділянку. Якщо оформляти будівництво на громадську організацію чи на іншу структуру, виникає багато юридичних моментів, тому що змінюють керівників та склад організацій. Моя пропозиція така — зробити цей процес максимально відкритим та публічним, щоб львів'яни мали повну інформацію про будівництво”, - каже міський голова.


Чому виник такий конфлікт? На думку, мера Львова суперечка виникла через те, що люди отримують різноманітну інформацію від радників, депутатів і комусь така інформація є вигідною.

“Люди емоційно розгублені, тому що звикли довіряти позиції людей, які мають владні функції. Якщо їм керуюча справами від імені громади дає чітке розуміння, а потім підходять депутати і кажуть, що це все неправильно, все не так, люди губляться. І вони приходять з проханням допомогти. Для багатьох людей, які є опонентами здорового глузду в місті, було би вигідно, щоби цей проект не був реалізований”, - вважає міський голова, Андрій Садовий.

За інформацією начальника управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин ЛМР Сергія Коровайника, у Львівській міськраді уже є зареєстровано значна кількість звернень від учасників АТО стосовно оформлення земельних ділянок для індивідуального будівництва.

Львів не має таких земельних ресурсів, щоб забезпечити всіх, хто потребує, житлом. 


“Станом на сьогодні, таких звернень є вже більше тисячі. Втім, Львів не має таких земельних ресурсів, щоб забезпечити всіх, хто потребує, житлом. Зараз створено робочу групу з представників виконавчих органів міської ради, адміністрації, учасників АТО та рядку інших структур. Ця робоча група буде визначати категорій тих людей, які претендуватимуть на земельні ділянки, і безпосередньо, тих земельних ділянок за межами Львова, які будуть надаватися для учасників АТО», - зазначив Сергій Коровайник.

Також посадовець повідомив, що ділянка є досить великою – більше 0,6 га і там можна буде запроектувати великий будинок на кілька сотень квартир.

Попри те, діалогу між представником міськради та пікетувальниками досі не має. Люди й надалі вимагають зняти їхнє питання з порядку денного, а місто готує проект відведення земельної ділянки і намагається пояснити учасникам АТО текст ухвали, яка затвердить цей проект відведення. Коли це буде наразі невідомо, втім питання про будівництво відклали ще на кілька тижнів і будівництво теж.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032.ua
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...