• Головна
  • Ігор Зінкевич: кожен робить свою роботу, а я роблю і буду робити її тут
Люди які змінюють Львів
15:04, 21 лютого 2015 р.

Ігор Зінкевич: кожен робить свою роботу, а я роблю і буду робити її тут

Люди які змінюють Львів

Новий герой нашого проекту “Люди, які змінюють Львів”— Ігор Зінкевич. За рік він встиг стати чи не найпопулярнішою людиною у місті, витратити майже 40 тис. доларів своїх заощаджень на громадську діяльність та змінити відносини між правоохоронцями та львів'янами.

Робочий день Ігоря Зінкевича триває цілодобово. Він спить по 3-4 години на добу і постійно живе в машині та в режимі “Оnline”. Його життя кардинально змінилось під час Євромайдану. Тоді, він з друзями заснував громадську організацію “Варта-1”, яка стала майданчиком боротьби із злочинцями, забезпечила громадський контроль за посадовцями та правоохоронцями і змусила їх працювати на краще.

Ігоре, розкажіть, як виникла Варта-1?

Створенню “Варти -1” у Львові, передували кілька автопробігів, які львівські автоклуби влаштовували під час Євромайдану. Тоді на дороги Львова виїхало 300 автомобілів з 18 автоклубів міста. Ми зібралися, щоб підняти населення, щоб вони бачили підтримку і  знали — є небайдужі автомобілісти, які будуть підтримувати населення від початку до кінця. Згодом кількість автопробігів збільшилась, аби координувати роботу ми зробили наш внутрішній канал, який був серед автоклубів, загальнодоступним. Коли побачили, що він є популярним і люди продовжують спілкування на ньому після автопробігу, ми створили канал “Варта-1”.

Чому для каналу обрали саме таку назву?

Після того, як ми відкрили свій канал, створили наступний - під назвою “Варта Ніч”. Згодом ми вирішили працювати не тільки по вечорах, а й у день і створити канал, який буде функціонувати 24 години на добу. Спочатку хотіли назвати канал “Варта”, але так, як він був уже зайнятий, ми набрали Варта-1. Нічого такого фантастичного та символічного у назві - не було.

 Я в місяць витрачають по 8-9 тис. гривень на бензин. 

“Варта-1” працює уже понад рік. Що Ви встигли зробити за цей час?

Під час Євромайдану ми координували блок-пости, барикади, забезпечували усім необхідним людей, привозили дрова. Наприклад, не вистачає продуктів, ми повідомляти на рацію і хтось їх купував. Когось треба відвезти? Хтось приїжджав і забирав. Від самого початку і до сьогодні в нас дуже продумана логістика структури. Зараз Варта-1 стала глобальним каналом, який щодня  координує усі актуальні проблеми у Львові. Щовечора на каналі сидить близько 200 чоловік. В день від 100.  

Як Ви співпрацюєте з міліцією?

Правоохоронці були на нашому каналі ще із самого початку. Часто, під час Євромайдану, вони приховано нам допомагали. Адже на каналі ніхто не знає хто ти, на якій машині їздиш, відомий тільки твій нік. Знаєте, часто у Львові можна було почути — всі проблеми у нас з міліцією. Ба більше, так говорили на кожному кроці. Зараз, ситуація змінилась. Що було потрібно для цього? Відкритий доступ і ми його забезпечили. Щодня і щоночі львів’яни координуються з ДАІ та правоохоронцями. Ми дозволили Львівському міському управлінню ввійти на канал 102 відкрито. Вони нам допомагають щоночі, а ми їм. Завдяки цьому каналу громадськість допомагає міліції і довіряє. Так ми співпрацюємо із МВС уже 8 місяців.

Ігор Зінкевич: кожен робить свою роботу, а я роблю і буду робити її тут, фото-1

Як Ви вважаєте, активісти мотивують правоохоронців робити свою роботу краще?

Безперечно, міліції та іншим комунальним службам важко не робити свою роботу, коли є постійний контроль та відкритість. Наприклад, сталась бійка, ви повідомили про це на каналі і продовжуєте інформувати про те, як розвивається ситуація та розказуєте як працюють правоохоронці. Це чує кожна людина, відтак усі можуть прослідкувати за скільки часу приїхала міліція і як вона владнала цю ситуацію. Це називається відкритий доступ до інформації і він працює.

Можете назвати найбільш успішні приклади співпраці львів’ян та міліції?

Так, це пошук людей, які зникли. Міліція це дуже «зацінила» і ми теж. От, уявіть, що ви не можете знайти свою дитину. Щоб розшукати її, ви мусите звернутись в РВД, подати документи, фотографію. Тоді міліціонер передає по рації, що зникла дитина і описує її зовнішність. Ми зробили хід конем. Тобто, ми приходимо, робимо фотографію дитини, яка загубилась і розповсюджуємо світлину та інформацію про неї. Відтак, кожен міліціонер та львів’янин, який заходить на «Варту-1» може подивитись, яку саме дитину розшукують, а не просто почути її опис по рації. Така практика уже продемонструвала позитивні результати. Те саме стосується і викрадення автомобілів. У мене є дуже багато підписників у соціальних мережах,  відтак коли я розповсюджую  інформацію про викрадений автомобіль, знайти його міліціонерам набагато легше. Адже їм допомагають усі львів'яни.

Ігор Зінкевич: кожен робить свою роботу, а я роблю і буду робити її тут, фото-2

За рік часу на громадську діяльність я витратив приблизно 40 тис. доларів, а в добу сплю 3-4 години. 

Як Варта-1 допомагає бійцям, які зараз несуть службу на фронті?

Багато наших силовиків зараз перебувають на Сході. Окрім допомоги по місту, ми споряджаємо бійців на фронт, а ще спілкуємося з айдаровцями, азовцями, з хлопцями, які приїжджають зі Сходу. Якщо хтось хоче допомогти бійцям, я ніколи не беру гроші, а роблю все для того, аби скоординувати тих, кому щось потрібно і тих, хто хоче допомогти. 

Ви отримаєте задоволення від того, що робите?

Не можу сказати, що зараз я повністю щасливий. Оскільки, держава жодним чином не реагує на нашу діяльність. Хоч наша ініціатива - це великий ресурс, ми не отримуємо жодної дотації, жодної допомоги і тому нам дуже важко. Я в місяць витрачають по 8-9 тис. гривень на бензин. Не враховуючи, що мені треба, ще за щось жити, купувати продукти. Цього року я планував собі купити нову машину, але вже точно цього не зроблю. За рік часу на громадську діяльність я витратив приблизно 40 тис. доларів, а в добу сплю 3-4 години. Втім, ні я, ні активісти не будемо зупинятись. Думаю, це не стільки задоволення від роботи, як впертість змінити Львів і Україну на краще.

Ігор Зінкевич: кожен робить свою роботу, а я роблю і буду робити її тут, фото-3

Що мотивує Вас займатись громадською діяльністю?

Ще в дитинстві у мене була мрія — допомагати людям і я не зрадив своїм ідеалам. Зараз людей, яким потрібна допомога дуже багато і чому б не допомогти, якщо я можу це зробити? Мені приємно, що Львів живе не так, як інші області і ми всі допомагаємо один одному.

Впродовж дня і ночі Ви пишете понад сотні повідомлень у соціальних мережах. Ви увесь час носите телефон з собою?

Так, я увесь час з телефоном. У мене є три однакові телефони в машині, я просто замінюю в них акумулятори, щоб увесь час бути на зв'язку. Так, як в мене за цей рік розбиті вже два телефони, я звик купувати одну і ту ж марку, щоб мати запчастини при необхідності.

Ким Ви працювали до громадської діяльності?

За освітою я фахівець з економічної кібернетики та вищої математики. До Євромайдану  працював програмістом. Втім мене звільнили ще в листопаді, бо через громадську діяльність, я не виконав жодного робочого плану. Чи шкодую я про це? Скоріш за все – ні. Робота приходить і йде, а “Варта-1” - це щось інше. Зараз я живу за свої заощадження і повністю присвятив себе громадській діяльності.

Ви намагались стати нардепом. Чому не вийшло?

Так, дійсно я подавав відповідну заяву в ЦВК, але радий, що не пройшов. Господь, вберіг мене від цього. Під час реєстрації документів, ЦВК зробило помилку. Я мав з ними судитись,  але потрапив в реанімацію. Пригадую, тоді я 14 годин їхав з Києва до Львова і встановив свій антирекорд. Мені у дорозі було дуже погано, а коли приїхав додому, мене відразу забрали в реанімацію через проблеми із здоров'ям. Всі були шоковані, не буду приховувати, я теж.  Три дні в реанімаційну палату, де я лежав, нікого не впускали. Зараз розумію, все, що тоді відбулось – це на краще. Кожен робить свою роботу, а я роблю і буду робити її тут.

Розмовляла ІРИНА ТРУШ. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032.ua #Зінкевич
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,88
42,93
PLN
9,88
9,91
Оголошення
live comments feed...