09:04, 21 вересня 2014 р.

Підпільна сила України

Партизанський рух є самостійний феномен військового мистецтва, який включає притаманні лише йому специфічні методи, способи і засоби збройного протиборства. Вони вбирають в себе як традиції далекого минулого, так і останні досягнення багатьох країн і народів світу в аспекті підготовки та використання іррегулярних партизанських сил і в багатьох випадках демонструють високу ефективність у їх протистоянні потужним регулярним військам противника за умови всілякої підтримки партизан народними масами.

З наукової доповіді про роль партизан в часи ВВВ

 

Вони не підкоряються генштабу або місцевим властям. Одні називають їх героями, а інші бандитами. Їх не підтримують силовики, але на них сподіваються маси. Вони - це партизани.

Знайоме змалку слово «партизан», яким бабусі й дідусі називали нас в дитинстві, коли ми стоїчно мовчали про розбиті коліні або порвані штани, знайшло сьогодні не дитячий зміст.

Хто б міг подумати, що колись нам доведеться не з кінофільмів дізнатися, що таке партизанський рух. Але в умовах гібридної війни, яку веде в Україні Росія, виявилося, що партизанська війна - один з дуже ефективних способів протистояти агресії. А раз ефективно, значить, треба діяти.

На практиці

В Маріуполі не стали чекати окупації і вже зараз створили кілька партизанських груп. Символічно, що ні вихідці з західної України, а саме російськомовні жителі сходу першими перейшли в підпілля і стали підривати ворога зсередини. Напевно, російські війська, які прийшли на нашу землю для боротьби з міфічним фашизмом, такого повороту подій ну ніяк не очікували.

Маріупольці, за плечима у яких тільки досвід служби в армії (а в деяких і того немає), ось уже місяць як працюють в тилу у окупантів, підриваючи військову техніку і ворога. Сьогодні вони не готові говорити про результати своєї діяльності. Але ці результати є. І дуже непогані. Діяльність партизан в Приазов'ї сіє паніку серед окупантів. Подейкують, що їх робота змусила РФ навіть вивести слов'ян з Новоазовська та прилеглих сіл. Мовляв, ті стали боятися.

Є свій партизанський рух і в Луганську. Як розповідає керівник партизанського руху Дмитро Снєгирьов, воно виникло стихійно і не мало державної підтримки.

«Спочатку було дуже складно. Зброї, природно, ніхто не видавав, і впродовж двох місяців ми воювали на свій страх і ризик, і, якщо можна так висловитися, на нас були гоніння з двох сторін. Публічність дала можливість людям, які створювали загони опору, уникнути кримінальної відповідальності », - говорить Снєгирьов.

Спочатку бійці намагалися організувати традиційну партизанку, в місцях, де є природні умови для цього (ліси). Однак небезпечно було виходити в міста, захоплені терористами. Тому партизани перейшли до тактики інформування збройних сил про розташування живої сили, техніки, вогневих точках, блокпостах і пересування колон противника.

«На жаль, надана нами інформація використовувалася тільки на 10%, тобто фактично йшла в нікуди. Тоді ми перейшли до вирішення проблеми на рівні бойових груп, які займалися знищенням живої сили і техніки НВФ і створювали нестабільність в захоплених регіонах », - розповідає Дмитро.

Також партизани полювали за керівниками бойовиків, пошкоджували комунікації і проводили інші диверсії. Кращою тактикою виявилося поєднання цих кількох можливостей. Крім усього іншого, у партизанів, в порівнянні з силовиками, набагато менше втрат, тому що вони діяли поза схем, нешаблонно.

«Партизанське» мистецтво

Позбавити ворога підтримки населення або зовсім налаштувати його проти окупантів - також одна з цілей партизан.

Сергій Захаров та його група "Мурзилка" взялися за вирішення даного питання і створили арт-партизанський рух в окупованому Донецьку. Вони стали вивішувати на вулицях міста макети-пародії на ДНРовцев.

Перші кілька робіт з'явилися 11 липня. З них найцікавіша - Шариков у формі "ДНР". Були там і фігури бійців у різних масках. Це була перша акція. Наступна пройшла через кілька днів, коли вони зобразили бойовика на прізвисько Моторола схожим на чорта: з ріжками, копитцями, хвостиком і нареченою. Малюнок з'явився біля Палацу одруження, де за кілька днів до цього Моторола розписався зі своєю дамою. Сергій реагував на збитий "Боїнг", а потім з'явився портрет Стрєлкова-Гіркина, який приставляє пістолет до скроні. Він був прикріплений до стіни кінотеатру "Комсомолець" в центрі Донецька. Ця інсталяція провисіла, напевно, години дві і одразу потрапила в інтернет.

Сергія Захарова бойовики викрали 5 серпня. Його тримали в будівлі СБУ кожен день в різних камерах, після цього перевезли до військкомату в Пролетарському районі, де тримали прикутим разом із ще одним "сусідом по камері".

Кожен день художника допитували і катували. Він отримав як мінімум перелом ребра. У неділю, 17 серпня, в військкомат приїхав командир угрупування і без пояснень відпустив Сергія. Однак чоловікові не віддали документи - паспорт і військовий квиток залишилися в будівлі СБУ, де його утримували з самого початку.

Тому після візиту в лікарню 18 серпня Сергій знову пішов до місця свого "ув'язнення". Однак, зайшовши в будівлю, Сергій до теперішнього моменту так з нього і не вийшов.

 

Психологічно підготовлені

Але й там, куди війна не докотилася, вже зараз психологічно готові до того, що потрібно буде захищати своє місто, свою країну. У багатьох містах почали створювати навчальні табори. В них вчать стріляти, надавати першу медичну допомогу і навіть розпізнавати вибухівку.

Наприклад у Львові влада спільно з військовими і лікарями навіть розробили цілу програму, яка підготує городян до екстремальних ситуацій.

На площі Ринок побудували величезний намет, в якому організували Інформаційно-практичний центр безпеки міста. Тут проводяться навчання, майстер-класи та практичні заняття з самооборони, основи військової справи та екстреної медицині.

Щось схоже організували і в Одесі. На порожній території Військово-морського ліцею встановили намети, блок-пости, звезли матеріально-технічну базу, пригнали БТР і почали заняття.

Ще один табір в Одесі створено з ініціативи активістів «Ради громадської безпеки» та громадської організації «Військова справа». У ньому формуються три групи - ранкова, денна та вечірня, для зручності працюючих одеситів. Активісти також написали звернення в ГСЧС, МВС та Міноборони, щоб структури надали своїх фахівців в якості тренерів.

Психологи кажуть: корисність таких підготовок не тільки фізична, а й моральна.

«Далеко не всі можуть переступити межу і взяти в руки зброю, навіть навчальну, - пояснює психіатр Денис Маломальской. - Дуже важливо підготувати людину до тяжких моральних навантажень. Інакше він просто може розгубитися в потрібний момент, а від цього може залежати його життя чи життя близької людини ».

Головне - не допустити

Поки одні намагаються утворювати людей за допомогою живопису, а інші вчаться стріляти і перебинтовувати поранених, треті займаються попередженням можливої ​​біди.

Наприклад, запорожці вирішили наслідувати приклад маріупольців і сконцентрувалися на організації оборони міста та області в цілому.

Активні запорожці разом з силовиками, військовими і чиновниками, зі словами «нехай краще це не знадобиться», почали і вже практично закінчують спорудження оборонних ліній. Першим почав Бердянськ, за ним схаменувся Мелітополь і відразу ж - Запоріжжя. Кілька ліній оборони у вигляді траншів і окопів, спеціальних архітектурних споруд почали облаштовувати буквально на «голому ентузіазмі». Чиновники виділили людям тільки транспорт, але при цьому кілька сотень людей в перший же день, зі своїми лопатами і без зайвих слів - виїхали рити оборонні окопи.

За словами заст. губернатора Петра Гончарука, всього в Запорізькій області планується створити 22 форпости, і роботи вже наближаються до завершення. Траншеї копають вже тракторами, планується підведення комунікацій до оборонних точкам. Також раніше губернатор Валерій Баранов заявив, що з'являться на підходах до регіону і мінні поля.

Риє рови на кордоні з РФ і Харків. Результат роботи - рів довгою вже в 30 кілометрів. Для створення окопів харківська міська рада навіть виділила необхідну техніку. При цьому працюють над створенням оборонної лінії звичайні городяни.

Мобілізаційний резерв

Враховуючи, що Харків знаходиться на шляху з Росії до так званої Новоросії, городяни все ж вирішили не обмежуватися лише окопами і стали записуватися в партизани.

Уже створені спеціальні «учебки», де можливі підпільники отримують всі необхідні навички: смуга перешкод, рукопашний бій, стрільба та інше.

  «Існує реальна загроза вторгнення і розповсюдження проросійських сил на нашу територію. Ми не можемо собі дозволити нічого не вміти і бути не готовим », - пояснює один з керівників харківських партизан Олег.

Крім навчання, харківські партизани взяли на себе зобов'язання патрулювати місто. Особливо в нічний час.

«Патрулі здійснюють захист адміністративних будівель і не допускають провокацій з боку проросійських активістів. Стежать, щоб ніхто не розмальовував стіни в кольори прапорів ДНР і ЛНР», - пояснює представник «Східного корпусу» Сірко.

Дніпропетровськ також приступив до тренувань своїх «бійців». Правда, більшою мірою - це не партизанський рух, але щось дуже на нього схоже. Місцева організація "Правий сектор" відкрила дводенні курси "молодого бійця". Цікаво, що на такі "тренінги" записується багато дівчат.

Готує свій резерв і Кривий Ріг. І якщо поки тут немає партизанського руху, то тільки тому, що немає поки необхідності. Але, серед активістів і волонтерів, які протягом останніх декількох місяців забезпечують наших бійців не тільки провізією і одягом, але і спеціальною технікою, - чимало бажаючих вступити в підпільну боротьбу з ворогом.

Правоохоронці підтримують, військові роблять вигляд, що нічого не знають

Де-юре партизани сьогодні в Україні діють поза законом. Де-факто їх робота дуже допомагає бійцям української армії, а значить, вона наближає перемогу.

У штабі армії не хочуть говорити про партизанів саме тому, що українське законодавство не передбачає партизанського руху. Ну так і війну воно не передбачає. Тому, хоч про партизанів в штабах і не згадують, але в багатьох випадках негласно з ними співпрацюють.

Ну а там, де поки тільки готуються до партизанської війни, силовики навіть раді прийняти допомогу від активістів. Правоохоронці, наприклад, раді допомозі «міських» партизан в патрулюванні вулиць. Спільне патрулювання завжди приносить результат. Чим більше людей стежить за правопорядком, тим краще.

«Буквально недавно проходила зустріч з громадськими організаціями. Ми пропонуємо всім бажаючим вступити в батальйони «Харків» та «Слобожанщина», а також організовувати так звані цивільні формування для спільного патрулювання міста з представниками органів правопорядку », - пояснила начальник ЦГЗ ГУ МВС України в Харківській області Наталія Захарова.

  «Ми будемо раді, якщо партизанський руху сприятиме нашим співробітникам, але бажано, щоб це було в рамках правового поля», - кажуть в СБУ.

Замість післямови

У Велику Вітчизняну в СРСР в партизанському русі брало участь більше мільйона громадян. Україна має всі шанси повторити подвиг своїх дідів, розгорнувши широкий партизанський рух у страшній, безглуздій гібридної війні, що була розв'язана Росією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...