тема для обговорювання
10:46, 8 грудня 2013 р.

Фактор Евромайдану (фото)

тема для обговорювання

В этом мире того, что хотелось бы нам
НЕТ!
Мы верим, что в силах его изменить
ДА!
Но, революция, ты научила нас
Верить в несправедливость добра.

Юрий Шевчук




Події в Україні розвиваються так стрімко, що навіть вчорашні прогнози  політиків, журналістів і політологів сьогодні покриваються замшелой цвіллю давнини. Революція змінюється контреволюцией, впевненість влади у своїй безкарності шоком, а шок погрозами, а загрози знову чергуються то запобіганням, то вимогами введення надзвичайного стану. Вчорашніх провокаторів вже і слід прохолов, а за свободу невинних людей, які ще вчора були лікарями, дизайнерами і студентами, не помышляющими про політику, сьогодні борються тисячі активістів Евромайдана.

Все це відбувається на наших очах, транслюються медіа в режимі онлайн, і навіть люди, індиферентні до політики, сьогодні змушені шукати відповіді на питання «Що ж буде з батьківщиною і з нами?

Влада готується до реваншу

Після небаченої за масовістю реакції суспільства на розгін першого Евромайдана влада перебувала в шоці. Сотні тисяч людей на вулицях Києва змусили побігти, як тоді здавалося, з тонучого корабля влада ряд видних регіоналів. Про вихід з фракції ПР у Раді заявили Інна Богословська і Давид Жванія. А перед засіданням 3 грудня, ходили наполегливі чутки, що ще два десятки мажоритарників покладут заяви про вихід з фракції на стіл Рибаку. Плюс до них могла приєднається група Льовочкіна-Фірташа, яка контролювала в Раді не менше парламентаріїв. При такому розвитку ситуації в опозиції справді був шанс відправити уряд Азарова у відставку і оголосити Ервомайдану, що фортеця якщо не взята, то один з його бастіонів вже зруйнован, а все інше народ законним шляхом рознесе по цеглинці на виборах 2015-го року. Але фракція регіонів нардепів більше не втрачала, комуністи на підставі відмовилися голосувати за відставку Азарова, і в результаті - лише 186 голосів замість необхідних 226, і Кабмін втримався.

Однак політична перемога поставила перед владою, так і перед опозицією, знову ту ж проблему - чим вгамувати Майдан. Знову використовувати силу «Беркута» влада поки боїться, та й історія заблокованим у Василькові підрозділом внутрішніх військ дуже однозначно демонструе - силовий варіант не тільки загрожує остаточною делегимитизацией влади, але й може змусити вулицю відмовитися від мирного протесту. В якості одного з аргументів на свою користь влада спробувала організувати всенародні мітинги «одобрямсу» влади і «осуждамса» Евромайдана на Південно-Сході, підкріплені правильними рішеннями обласних і міських рад.

Харківські власті заявляють, що в Першій столиці все спокійно

Минулого тижня міська влада заявили, що в Першій столиці заплановано святкування відтермінування підписання угоди з ЄС. Нібито на площу повинні були вийти люди, які підтримують рішення Президента України. Всього, за підрахунками влади, на площі Свободи повинно було зібратися близько 70 тисяч людей.

На площу дійсно вийшли близько 70 тисяч харків'ян - мешканців міста та області. Основна маса біля виходів з метро запитувала у співробітників правоохоронних органів «А де зустрічається Московський район?» або «Ну я прийшла і що мені робити далі?»

Після того, як все відшукали свої гуртки, отримали прапори і «рознарядку» на сцені з'явилися організатори заходу - Геннадій Кернес та Михайло Добкін.

З вітальною промовою вони виступили перед «щиро» підтримуючим їх народом. За словами очільників міста та області, Україна зараз переживає складні часи. Мовляв, рішення Президента було складне, але правильне. Варто зазначити, що особливих оплесків з боку натовпу оратори не отримали.

Поки мер і губернатор віщали зі сцени, люди обговорювали політичну ситуацію в країні. Деякі дійсно захищали рішення Президента, інші доводили, що Україні необхідний тристоронній договір, а хтось зовсім не розумів, що тут робить і навіщо його сюди покликали...

Всього мітинг тривав кілька годин. Зі словами Добкіна, «дякую всім, мітинг продовжується», люди розійшлися.

Одеська влада приймають відчайдушні спроби зібрати сили для проведення масових заходів на захист влади.

Проте, навіть тут, у колись базовому регіоні Партії регіонів - не все так просто. За більш ніж двотижневу історію існування місцевого Евромайдана влада змогла лише раз зібрати своїх прихильників - під час проведення позачергової сесії обласної ради, де державної влади депутати влаштували «одобрямс». Та й тут не обійшлося без казусів: незважаючи на заяви влади про призупинення євроінтеграції, місцеві прихильники влади підняли на контрмайдане російський триколор.
1

Однак, веселіше було на аналогічній сесії Одеської міськради. Там депутатський корпус, що має більшість «регіоналів», зумів тільки з третього разу «протягти» своє звернення. Тривала сесія цілих п'ять годин, причому, документ не обговорювався і не редагувався в залі. Щоб переконати неслухняних депутатів, не вистачило навіть особистої присутності на сесії народного депутата Геннадія Труханова. Скоріше за все, зіграло вирішальну роль наявність в будівлі мерії «титушек» - хлопців спортивної статури, які ховалися в кінозалі, але були виявлені журналістами.

Втім, громадські діячі стверджують, що наявність депутатів на сесії не відповідало кількості голосів під документами, що може говорити ще і про роль «піаністів-кнопкодавів».

По закінченні сесії громадський діяч Леонід Штекель заявив, що депутатів ніхто не уповноважував видавати подібні рішення і міськрада має бути розпущений. Він ініціював збір підписів у Верховну Раду, щоб призначити в Одесі перевиборів депутатів.

Тим часом Одеса продовжує постачати «контрреволюційний» майдан своїми людьми. Поїздка в столицю на мітинг в підтримку влади варто до 600 гривень за людину. Щодня таким чином з Одеси виїжджає з 300 осіб. Увечері зі столиці одесити повертаються додому.

Войовниче мракобісся в Луганську

Головна риторика луганських вождів звучить так: на евромайдане стоять нероби, а ми тут працюємо, годуємо всю Україну!

"Ми повинні провести новий сєверодонецький з'їзд якомога швидше", - заявив в ефірі телеканалу ЛОТ депутат Луганської облради Валерій Філіппов.

Депутат вважає, що зробити це потрібно вже на цьому тижні.

"Ми повинні показати, що Україна - це не купка, яка на Майдані, а щось інше. Ми повинні створити інформаційний привід. Причому, наш інтерес - не політичний, а суто економічне", - підкреслив депутат, ректор Луганського інституту культури.

Філіппов також вважає, що лідери опозиції - злочинці. І їх необхідно заарештувати.

Заступник Луганського губернатора в ефірі телеканалу ЛОТ заявив, що Донбас годує" Західну Україну.

"Цікаво, де вони зібралися страйкувати?, - сказав заступник луганського губернатора, коментуючи заяви українських опозиціонерів про необхідність оголосити в країні страйк. - На базарах? На Західній Україні немає жодного заводу, жодної фабрики, ні одного НДІ!

У студії телеканалу ЛОТ також говорилося про те, що керівники західних регіонів країни нібито за бюджетні гроші відправляють людей на київський Майдан.

- Це кримінальна відповідальність! Чому законодавство країни діє тільки на нашій території? - запитував Лозовський.

Чиновник переконаний: Схід країни годує західні регіони.

- Вони працюють в Європі, а за пенсією їздять сюди! Платять податки там, а соціальні виплати отримують тут. А гроші на все це ми заробляємо! Ми хочемо, щоб працювали заводи. Якщо всі підуть на Майдан, то хто буде платити зарплати? - зазначив Лозовський.

А на позачерговій сесії Луганської міськради депутат, головний редактор газети "21 век" Юрій Юров запропонував колегам наслідувати приклад кримських парламентаріїв і запропонувати Президенту скористатися правом введення надзвичайного стану в разі ескалації конфлікту в Києві.

На думку Юрова, можна запропонувати Президенту ввести надзвичайний стан у разі продовження спроб захоплення адміністративних будівель, спроб захоплення адміністрації Президента, блокування роботи органів влади і загострення конфлікту в Києві.

Крім цього, Юров вважає необхідним провести третій «Сєвєродонецький з'їзд»:

«Щоб показати, що тут на сході і півдні України є інша позиція, є інша сила, яка може зупинити силу, яка вихлюпнулася сьогодні на вулиці нашої столиці».

У Миколаєві підтримати владу на мітингах виганяли під загрозою звільнення

2 грудня в Миколаєві обласної та міської рад провели позачергові сесії, на яких планувалося "розгляд" ситуації в країні, як було анонсовано заздалегідь.

В результаті миколаївська міськрада звернулась до Януковича з проханням покарати «винних у провокаціях», а депутати миколаївської облради вирішили звернутися до президента, щоб він підтримав недопущення дестабілізації в країні і закликали населення області зберігати порядок.

У той же день у Миколаєві прихильники Партії Регіонів вийшли під стіни ОДА підтримати Януковича - разом з анонсованими раніше опозиціонерами акціями, а вони вирішили прийти під стіни ОДА, щоб не допустити розгляду питання про звернення до Президента з метою введення Надзвичайного стану, відбулася акція, спрямована на підтримку курсу уряду.

Варто відзначити, що прихильники ПР прийшли без партійних прапорів і деякі учасники мітингу заявляли про те, що "постояти" за Януковича "змусили", погрожуючи звільненням з місця роботи.

Разом з тим, Миколаївська обласна організація Партії регіонів продовжує звозити до Києва миколаївських студентів та жителів міста. Так, 3 грудня, від офісу Миколаївської обласної партійної організації Партії регіонів було відправлено чотири автобуси з миколаївцями. Керував відправкою екс-депутат Миколаївської облради, «регіонал» Анатолій Семенков, який розповів, що миколаївці їдуть на всеукраїнську акцію «Ні розколу України», яка проходить у місті Київ. На питання: «чи Платять їм гроші?» Семенков відповів зустрічним запитанням: «чи Знаєте ви, скільки коштує цей автобус?», після чого пішов далі організовувати відправлення.

Николаев
Раніше з цього ж місця Партія регіонів відправляла за гроші в Київ студентів для участі в мітингу проти євроінтеграції України. Тоді студенти в бесіді з журналістом зізналися, що їм платять по 150 гривень за один день поїздки.

Львівський мер в Київ не поспішає

Як розповів міський голова Львова Андрій Садовий, він працює у місті над вирішенням невідкладних питань. У той же час, працівники міської ради за бажанням мають право їхати на Євромайдан в Київ.

«Ситуація змінюється щогодини. Кожен з працівників міської влади має право поїхати на київський Євромайдан, для цього він пише заяву за свій рахунок у відпустку. Нікому ми не забороняємо, хіба що у випадках, коли людина має бути на робочому місці.

Львов
Я зобов'язаний бути в місті, тому що кожна година бувають неадекватні ситуації, нестандартні. Їх треба вирішувати. Якщо ситуація буде вимагати моєї присутності в Києві - я буду там. Сьогодні дуже багато залежить від Верховної Ради, щоб вона мала мудрість приймати правильні рішення, ті, яких чекає українське суспільство», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

У Донецьку чиновників і депутатів зібрали на мітинг

У понеділок, 2 грудня,в Донецьку відбулася позачергова сесія обласної ради. Депутати прийняли звернення, в якому зокрема йдеться : «Ми звертаємося до Президента не з проханням, а з вимогою взяти ситуацію під контроль і повернути конституційний порядок у країні. Просимо Президента захистити європейські цінності, які ми поділяємо: свободу слова, свободу зібрань.

Донецк-9
Брати українці! Цей голос іде зі сходу. Ми закликаємо весь український народ від Львова до Луганська не втрачати нашого найбільшого надбання - єдності, і не дозволити нам всім бути втягнутими у політичні чвари. Донецька облрада вважає: ми - єдиний народ, ми - одна країна, нам усім потрібна сильна, спокійна, європейська Україна», - наголошується у зверненні.

Крім того, в середу, 4 грудня, в Донецьку пройшов мітинг на підтримку Президента України «Донбас за стабільність і порядок» в підтримку влади, у якій за різними оцінками взяли участь від 10 до 20 тисяч осіб. Учасники зборів прийняли резолюцію підтримати президента в його европаузе.

Донецк-6

«В той час, як одні мітингують і страйкують, ми працюємо, працюємо на благо України, тому що по-справжньому любимо цю країну, бажаємо щастя для своїх дітей та онуків, хочемо бачити Україну сильною і процвітаючою державою. Своєю працею ми заслужили на те, щоб поважали нашу думку, і якщо треба, ми готові відстояти свій вибір і переконання», - йдеться в резолюції.

Донецк-4

Як зазначали у своїх виступах учасники акції, їх змусили вийти на мітинг дії опозиції, яка дестабілізує обстановку в країні і блокує роботу урядових будівель. Захід тривав трохи більше години, потім учасники організовано і швидко розійшлися.

Разом з тим, в Донецьку все це час чергують нечисленний. Але свій євромайдан. Наприклад, 6 грудня, на вечірнє зібрання донецького евромайдана прийшло більше півсотні людей. Учасники акції, як і раніше, вимагали зміни влади в країні і збирали волонтерів для поїздки в Київ. Також люди приносили гроші для мітингувальників.

Донецк-8
Після зборів за традицією був намальований і піднято плакат:"Я хочу жити у вільній краіні!"

У Маріуполі засудили розгін Евромайдана

1 грудня у Маріуполі відбулася нечисленна акція протесту проти дій «Беркута» під час розгону Евромайдана в Києві. Мітингувальники з прапорами України та Євросоюзу вийшли до проїжджої частини на пр. Леніна та з криками «Ганьба!» зустрічають проїжджаючий повз транспорт.

Деякі автомобілісти, помітивши учасників акції, сигналять, інші проїжджають повз, не звертаючи на них увагу.

Також 2 грудня пройшла позачергова сесія міськради, на якій депутати засудили розгін мирних демонстрантів у Києві та прийняли звернення до маріупольцям - дотримуватися спокій. Біля стін міськради в цей час проходив мітинг.

А 4 грудня 100 маріупольців-регіоналів на чолі з мером Юрієм Хотлубеем підтримали мітинг на захист регіоналів у Донецьку.

Вже 7 грудня на площі Леніна опівдні стартувала мирна акція на підтримку євроінтеграції та проти політики президента.

ариуполь8f9ad5b44c670ae97475884

ариуполь8f9ad5b44c670ae97475884

Напередодні почали терміново розбирати плитку на площі, але це не завадило мітингувальників.

ариупольe075eca645db4ce7fb3c
В руках у мітингуючих були плакати "Вставай, Україно!", "Ми не раби, а ти?!!
Організатори повідомили, що, починаючи з сьогоднішнього дня, о 12.00 і 17.00 щодня готові надати майданчик для виступаючих і оголосили, що на площі Леніна розташувався штаб народного опору .

У Дніпропетровську засудили провокаторів

Голова Дніпропетровської облради Євген Удод прокоментував події в Києві та Дніпропетровську на своїй сторінці у Фейсбуці:

"У країні відбуваються події, які вже увійшли в історію. Мене, як громадянина, як одного з керівників області, турбує можлива необдуманість застосування сили. Я засуджую провокаторів і тих, хто їх найняв. Такі дії повинні каратися за всією суворістю закону. Також я засуджую тих, хто на чужій крові і резонансної телекартинці бореться за владу", - заявив голова Дніпропетровської обласної ради.

За словами Євгена Удода, завдання регіональних органів влади, в тому числі і обласної ради, забезпечення нормальної роботи підприємств та збереження правопорядку в області.

обращение
А депутати облради прийняли звернення до Президента, голови Кабміну та спікеру Верховної Ради. За проголосували 92 народних обранця.

У Севастополі регіонала, який попросив Путіна ввести війська, засудили однопартійці

У Севастополі реакція на київський Майдан 1 грудня виявилася млявою і несподіваною. Не рахуючи обивательського кипіння в соцмережах і обговорень «неизбиения» нардепа Вадима Колесніченка мітингувальниками, яких він намагався вмовити залишити будівлю Київради.

В «День Бульдозериста» на порталі «Севастопольське віче» депутат міськради Сергій Смолянінов опублікував лист президента Росії з проханням ввести в Севастополь війська, допомогти народу, уряду і президенту України, захистити суверенітет країни законної влади від спроби перевороту. Під листом усі бажаючі могли підписатися - таких виявилося кілька десятків.

Звернення викликало великий резонанс і блискавично поширилася в ЗМІ. Вже на наступний день автор документа закрив доступ до нього, але реакція продовжилася-Смолянінова звинуватили в розпалюванні громадянської війни і збираються вигнати з Партії Регіонів, а губернатор Володимир Яцуба пішов з «Севастопольського віче».

- Не повинно бути істерії, необдуманих заяв, провокаційних закликів ввести чиї війська, змусити українське керівництво до дій, вигідним тим чи іншим силам ззовні. Зараз я зрозумів, що сайт створений для лобіювання чиїхось вузькокорисливих інтересів, - пояснив свій вчинок в офіційній заяві на сайті СМДА глава регіону.

Володимир Яцуба засудив дії правоохоронців 1 грудня за зайву жорстокість. Але зазначив, що їх активно провокували, тому покарати за законом потрібно винних з обох сторін.

А 4 грудня о 16 годині на площі Нахімова близько сотні прихильників євроінтеграції, в тому числі, футбольні фанати зібралися на санкціонований мітинг, який розпочався з автопробігу на підтримку Майдану і проти дій на ньому силовиків.

- Севастополь відрізняється від інших своєю стабільністю, ми не можемо собі нічого дозволити, адже у нас в місті стоять два флоту. Інші українські міста на нас дивляться. Ми пишаємося мудрістю нашого народу, - заявив керівник апарату міської адміністрації Віктор Драченко.

Незважаючи на деякий розкол серед городян на прихильників євроінтеграції та прихильників проросійського курсу, в цілому, Севастополь демонструє спокій і демократичність.

Сценарії майбутнього-добрий, поганий і злий

Отже, сьогодні Україна втягнута в беспреценденту політичну кризу, яка загрожує найближчим часом перетворитися в економічний колапс. І без евромайданов економічними успіхами уряд Азарова похвалитися не міг, ну, а тепер і горезвісне досягнення влади, знатно пропиаренное на минулих виборів - «стабільність досягнута» загрожує перетвориться в «повний стабілізець».

Ідеальним варіантом виходу з політичної кризи стала б відставка Януковичем Кабміну Азарова і формування нового коаліційного уряду, до якого могли б увійти і представники опозиції. Безумовно, що незаконно репресовані активісти Евромайдана повинні бути випущені з в'язниць, а їхні місця повинні зайняти бійці «Беркута» і віддавали їм накази командири, замаравшие свою офіцерську честь в крові власних співгромадян.

Створюються всі передумови для проведення чесних президентських виборів в 2015 році, в яких українці своїм голосуванням самі визначать, яким шляхом повинна піти далі країна.

Однак події розвиваються поки за поганим сценарієм. Ситуація в країні загострюється, влада не збирається йти на найменші поступки страйкарям, а учасники Евромайдана сповнені рішучості стояти до кінця. Це означає, що на невизначений термін у країні запанував політичний хаос, за яким може послідувати і економічний. І створює передумови для злого сценарію, при якому будь-яка провокація з боку влади, так і з боку радикальних активістів Евромайдана, може привести до більшої крові, після якої країна може скотитися в пекло громадянської війни.

Замість післямови

Часу від початку революції Евромайдана пройшло всього трохи більше двох тижнів. А адже насправді за ці дні в країні змінилася ціла епоха.

Настільки разюче Україна сьогоднішня відрізняється від самої себе 15-денної давності.

Політичні перспективи нинішнього глави держави, ще вчора здавалися цілком стерпними і небезнадійними, сьогодні стали також прямі і прості, як держак лопати в ладних руках Миколи Азарова. Політичне майбутнє, а може, і просто майбутнє Віктора Януковича на наших очах, не скигля, потонуло під оплески самого гаранта в океані Майдану і випливе десь в березні-квітні 2015-го на затишній дачі в Підмосков'ї.

Не випадково і європейські, і російські політики, політологи, журналісти і навіть зірки шоу-бізнесу в масовому порядку здійснюють паломництво на Євромайдан, щоб власними очима побачити і усвідомити, у чому ж секрет українського феномену, який викликав досить несподіваний для багатьох вибух політичної енергії

Навіть якщо уявити, що Євромайдан раптом несподівано відразу візьме і спокійно розійдеться, це вже не стане перемогою влади. Він назавжди залишиться перемогою всієї України, включаючи багатьох співгромадян зі Сходу і Півдня, які сьогодні з недовірою чи навіть з осудом дивляться на те, що відбувається в столиці. І справа тут вже не в тому - за евроінтеграцію українці або проти неї.

Як справедливо зазначив у своєму зверненні до молоді Святослав Вакарчук «Причому тут взагалі Євросоюз???» Адже справа в дуже простому і важливому почутті самоповаги українського народу, почуття власної гідності, яким можуть похвалитися далеко не всі наші сусіди, як на Заході, так і на Сході.

Два тижні тому ми були за півкроку до підписання асоціації з ЄС, а сьогодні вже майже ті ж півкроку, після чергової зустрічі Януковича з Путіним, відокремлюють нас від вступу до Митного союзу.

І єдине, що змушує вірити, що вступ в клуб країн довічних президентів (Путін, Лукашенко, Назарбаєв) не стане доконаним фактом - так це Фактор Евромайдану. Фактор Евромайдану - це єдине, що нас відділяє від остаточного перетворення з країни, де влада боїться народу - в країну, де народ боїться влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,68
39,76
EUR
42,60
42,68
PLN
9,88
9,93
Оголошення
live comments feed...