• Головна
  • Першотравень: від першого страйку "за роботу" до безкоштовної праці. Що відзначаємо сьогодні?
Тема для обговорення
09:00, 1 травня 2016 р.

Першотравень: від першого страйку "за роботу" до безкоштовної праці. Що відзначаємо сьогодні?

Тема для обговорення

Сьогодні мало хто пам'ятає, з чого почалася вся ця історія з Першотравнем. А почалося все з «клятих американців». У далекому 1886 році заманулося їм вийти на 40-тисячну акцію і вимагати 8-годинний робочий день. Місцева поліція їх за це жорстоко придушила, шестеро людей були застрелені. На наступний день на вулиці вийшло ще більше людей, і тепер уже вони вчинили розправу над силовиками - в помсту. Хтось підірвав бомбу, і кілька десятків поліцейських загинуло.

Дивно, що чиказька трагедія, яка за напруженням пристрастей в чомусь перекликається з нашим Майданом, викликала глибоке співчуття у Російській імперії. У 1891-му році з солідарності з робітниками Чикаго (зауважимо - не з поліцейськими, а саме з робочими) близько двох тисяч робітників вийшли на вулиці Петербурга. А ось аналогічний протест українців в Києві проти олігархічної і корупційної влади, розстріли людей на Майдані чомусь в сучасній Росії нічого, крім неприйняття і роздратування, не викликає. Ніякої тобі солідарності трудящих. Але повернемося до історії.

Сполучені Штати за організацію вибуху, в результаті якого загинули поліцейські, засудили до смертної кари вісім чиказьких робітників. Після цього, в знак підтримки пригноблених робітників Чикаго, ІІ Інтернаціонал закликав трудящих усіх країн 1 травня 1890 роки вийти на вулиці і вимагати 8-годинний робочий день.

Тоді до акції приєдналися Австро-Угорщина, Бельгія, Німеччина, Іспанія, Норвегія, Франція і багато інших країн.

В Україні вперше відзначили День міжнародної робочої солідарності у Львові 1 травня 1890 року. Робочі прийшли до міської ратуші і вимагали заборонити нічну роботу для жінок і 8-годинний робочий день. З тих пір святкувати День міжнародної робочої солідарності стало традицією. 1 травня в місті проходили збори і марші.

Переглядаючи архівні екземпляри видання «Gazeta Wieczorna», читаємо, що 1 травня 1914р. з нагоди Дня міжнародної робочої солідарності, соціал-демократична партія провела в місті збори з співом, влаштувала традиційну ходу з театральною виставою. Але не обійшлося і без пригод. У газеті «Gazeta Poranna» ми знайшли замітку про напад на працюючих робітників в тому ж році. У примірнику за 3 травня читаємо: "Вчора (2 травня, - ред.), святкуючи 1 Травня, група молодих напала на п'ятьох робітників, які працювали в майстернях муляра п. Макольондри, і сильно їх побила». Тому що солідарність - це страшна сила. Всі не працюють, і ти не працюй.

Ну а вже якщо працювати ...

Традиція ударно трудитися перед Першотравнем з'явилася вже в країні Рад - самої ярої любительки  безкоштовної роботи, тобто експлуатації. Ось робочі США якось не дуже любили суботники, розуміючи, що будь-яка праця повинна оплачуватися. Однак керівництво молодої країни соціалізму в цьому питанні з американцями солідарними бути відмовлялося і виганяло на ударні суботники перед Першотравнем практично все працездатне населення.

В архівах є інформація про те, що, наприклад, в Маріуполі в 1960-му році на безкоштовних роботах з благоустрою кожен комсомолець відпрацьовував до 90 годин на рік. Тобто фактично три місяці працював безкоштовно! І хто там казав, що в країні Рад не було експлуататорів?

Природно, що таку ударну працю треба було обов'язково компенсуватися відпочинком з розмахом.

В Одесі дуже любили після масових квітневих суботників відправлятися на маївки. Благо, в приморському місті місця до цього дуже розташовують. Сім'ї виїжджали на прибережні схили, стелили на смарагдову траву білу скатертину, розкладали закуски. Ключовим моментом маївки була культурна програма, на свіже повітря одесити брали з собою невеликі музичні інструменти. Могли фігурувати мандоліна, на якій грала дружина, або барабан, на якому стукав дідусь. Досвідчений глава сімейства брав колоду карт, яка допомагала, якщо прийде прикуп, вирішити проблему, як повернутися додому.

У ХІХ столітті в Одесі модними місцями маївок були колишня дача Рішельє (Дюковский сад) і сад Ботанічний, на відміну від Дюковського, що залишився лише віртуально на старих картах в районі нинішнього проспекту Гагаріна. Тут 1 травня гуляння були окультурені. Як згадують старі газети, грали духові оркестри. Ставилися  «військові вистави». Злітала, на подив одеситів, «аеростатична повітряна куля». Свою спритність показували вольтіжери, фокусники, берейтори, а «мистецтво в бігу» демонструвала відома циркачка пані Густеден.

Дні Інтернаціоналу - так тоді називалися дні 1 і 2 травня - в 20-і роки дуже пишно святкували і в Маріуполі. По проспекту Республіки (тепер Миру) йшла карнавальна хода, дуже схожа на ту, що зараз проводиться в День міста. Люди, втомлені від громадянської війни, із задоволенням майстрували опудало Миколи Другого, Врангеля і Колчака, і несли їх по проспекту.

У 20-ті роки ще пам'ятали, з чого почалося свято, і прямо на вулиці влаштовували театралізовану виставу про Інтернаціонал, Паризьку комуну і робочих Америки.

Потім, звичайно, це все забулося, і свято відзначали виключно як День праці. Радянська пропаганда постаралися перетворити свято зі змістом в пафосне щось - з безглуздими транспарантами, які нікого не чіпали і не хвилювали, і зобов'язалівкою на виробництві - в демонстрації брали участь за рознарядкою. Заводи, інститути, фабрики зобов'язані були виставити своїх представників в колони.

Безглуздість совка і примус довели ситуацію до абсурду, коли в 1986-му, відразу після катастрофи на ЧАЕС, щоб заспокоїти панічні настрої, в Києві вивели людей на багатотисячний мітинг в зараженому радіацією місті.

Так згадує ті дні киянка Наталія Петрівна: "Першого травня 1986 року працівників нашого заводу "Комуніст" запросили на демонстрацію. Ми йшли по Червоноармійській вулиці одними з останніх - попереду стрункими рядами рухалися працівники" Більшовика "," Ленінської кузні "та інших великих київських заводів . З транспарантами, прапорами і радісними усмішками ми минули Бессарабку і вийшли до площі Жовтневої революції (зараз Майдан Незалежності). Попереду з піснями простували молодь в національних українських костюмах, а замикала колони мітингувальників наша майбутня зміна - велика група дітей. Вони зі сміхом і танцями наздоганяли нас.

Я підійшла до Будинку профспілок і глянула на трибуну. Потрапити на неї вважалося престижним - в першотравневі свята на трибуну пускали за спеціальними квитками найважливіших і авторитетних представників енергетичної промисловості. Трибуна щороку була заповненою. Але сьогодні ... вона була майже порожньою, і я зупинилася як укопана. Що таке могло статися, що на демонстрацію не прийшли з ЮТЕМ? Куди поділися всі атомники? До мене підійшов чоловік у цивільному і чемно поцікавився, що сталося. Я здивовано запитала:

- Де енергетики?

Той  заметушився і прошепотів мені:

- Ідіть, ідіть. Взяв мене під руки і повів - мало не до Володимирського спуску довів. Демонстрація закінчилася, і я присіла відпочити на лавочку. Відчуваю - сил немає і голова паморочиться. У роті сухість і сильно дере горло ".

Ось така дуже типова для СРСР історія - людина ніщо, головне - пафос і традиція.

Але сучасний Першотравень звільнився навіть від цього совка. Сьогодні це просто свято. Такий собі дводенник  для пікніків або висадки картоплі на присадибних ділянках.

Однак в минулому році в Харкові несподівано згадали про передісторію Першотравня і вийшли на вулиці з плакатами про робочих Чикаго. Ідея належала місцевим анархістам. Крім закликів пам'ятати про трагедію Чикаго, вони вимагали рівності, братерства і "геть владу і партії". Але нечисленність акції показала, що ці гасла не актуальні. Є проблеми і важливіші.

Наприклад, в Миколаєві в 2012-му місцеві ліві - тоді ще не заборонена КПУ, Прогресивна соціалістична партія і «Русский Блок» - вийшли на урочистий парад з гаслами проти чинного тоді режиму Януковича. Парадоксально, що ці самі сили в 2014-му вийшли на вулиці вже в підтримку побіжного президента.

А в Кривому Розі в тому ж році 1 травня, замість традиційних "Мир! Труд! Май!" відзначили день пам'яті загиблих на виробництві. Там справедливо вирішили, що для Кривбасу, що є великим промислово-металургійним центром, робота якого пов'язана з ризиком для життя, це набагато важливіше.

На жаль, останнім часом улюблений в народі Першотравень все частіше використовують для всіляких провокацій і терактів. Ця совкова тяга приурочувати все до пам'ятних дат трансформувалася в суцільний кошмар. Тому що раніше до Першотравня присвячували відкриття, наприклад,  нового Кайдацького водопроводу у Катеринославі (нині Дніпропетровськ - ред.) або першої трамвайної лінії в Маріуполі, а зараз - теракти і смерть.

У Дніпропетровську напередодні Першотравня 2012-го прогриміла серія вибухів, постраждали 27 осіб. 2 травня 2014 року в Одесі відбулася найкривавіша провокація за всю новітню історію міста. Згорів Будинок профспілок. Кілька десятків людей загинули. Розслідування трагедії все ще триває.

Дуже хочеться, щоб трагедії, подібні цим, ніколи не повторювалися, а Першотравень став би знову святом зі змістом, адже людина на виробництві, як і 150 років тому, дуже погано захищена. Довідковий бонус: Сьогодні Першотравень відзначають у 142 країнах світу. Правда, не скрізь в цих країнах вихідний. Примітно, що призвідники свята - США - Першотравень не відзначають. Там день боротьби робітників за свої права перенесений на вересень. Напевно, спеціально, щоб не виникало зв'язку з лівими радикалами.

У Німеччині та Скандинавських країнах 1 травня, крім Дня праці, відзначається Вальпургієва ніч, а в Нідерландах - День тюльпанів. На Сході святкують день народження Будди, а на Гаваях - День квіткових гірлянд.

А ще у всьому світі 1 травня відзначають День ромашки. Ця квітка стала символом боротьби з туберкульозом. 1 травня у багатьох країнах світу проходять акції зі збору коштів для хворих, проводиться безкоштовне флюорографічне обстеження. У 2012-у в Україні Червоний Хрест також організував заходи, приурочені до цього дня, проте після цього День ромашки широко і публічно в Україні не відзначався.

Підготувала Ксенія Халтуріна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#1травня #Львів #Чикаго #Одеса
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...