Енергозбереження, засноване на використанні поновлюваних джерел енергії — надійний шлях до енергоефективності, конкурентоспроможності та екологічної безпеки. Енергозберігаючі технології - це сукупність методів, способів, технічних та програмних рішень, сприяють раціональному використанню різних видів енергії: теплової, електричної, а також використання поновлюваних джерел енергії. Поновлюване джерело енергії — це джерело постійного та активного використання енергії, яке не чинить негативного впливу на кількісні, або якісні характеристики самого джерела.

Значне зниження споживання енергії, через підвищення ефективності використання енергії та зелений тариф на електроенергію, дозволять забезпечити, при відносно малих капітальних витратах, значного економічного ефекту та невеликих строків окупності.

Основну та головну роль у підвищенні та енергоефективності, раціональним буде використання енергоресурсів та зменшення впливу людства на екологію - енергозберігаючі технології. Криза 70-х років у Західній Європі, поставила пріоритет у розвитку європейської економіки – енергозберігаючі технології стали одними з основних та перспективних напрямів. Настала черга і українських підприємств та економіки в цілому.

Енергозберігаючі технології – це значне зменшення витрат пов'язаних з величезними витратами на енергію, а значить і підвищення конкурентоспроможності українських підприємств. Статистичні дані показують, що в Україні частка енерговитрат у собівартості продукції доходить до 20 - 40%, що набагато перевищує такі ж показники підприємств Західноєвропейських країн. Одними з найбільш важливих причин є: морально та фізично застарілі технології, обладнання, автоматика управління, які використовуються на наших виробництвах. Стає очевидним, що підвищити конкурентоспроможність можна тільки значно знижуючи витрати виробництва та використовуючи геліосистеми.

Енергозбереження, це зменшення витрат енергоносіїв на опалення житлового будинку та промислового будинку. Ми з вами живемо в століття прогресивних технологій, але наші будинки опалюються так само, як і сотні років тому, тобто простим спалюванням різних видів палива. Як це не дивно, але в нашій країні, найбагатшою всіма видами енергоресурсів, вартість палива тільки зростає, разом з цим зростають і витрати на опалення наших осель. Тому, зараз особливо гостро стоїть проблема застосування енергозберігаючих та ресурсозберігаючих технологій.