• Головна
  • Урізання держбюджету – як вплине на сімейний бюджет українця та на чому вже зараз економлять люди?
Реклама
10:30, 8 вересня 2014 р.

Урізання держбюджету – як вплине на сімейний бюджет українця та на чому вже зараз економлять люди?

Реклама

Нещодавно в липні місяці чиновники «потішили» українців тим, що урізують державній бюджет на 40 млрд гривень, серед яких буде скорочення деяких соцпрограм. Чим це загрожує простому роботязі? Ми не будемо вдаватися в подробиці кожного пункту такого скорочення, а більш розглянемо, як це позначиться на народі.

Як заощаджує українець на комуналці?

Останні події в Державі: майдан, неспокійна ситуація на Сході, скорочення доходів у деяких верств населення та підвищення тарифів на комунальні послуги змусили навіть самого недбайливого господаря заощаджувати буквально на всьому, в тому числі на комунальних витратах. Але як це можливо в наші дні?

Наприклад, якщо раніше лічильники на газ, воду та електрику чоловік не дуже охоче купував для свого житла, вважаючи це невиправданим марнотратством, то зараз – заощадливістю на майбутнє. Але це ще не все – багато українців вважає цей крок тільки азами економії. Вони діляться досвідом економією до дрібниць – знеструмлювати побутову техніку, яка зазвичай перебуває в режимі очікування (комп’ютер, телевізор тощо). Також при чищенні пилососа після кожного квартирного прибирання допомагає йому споживати набагато менше електрики. А частіша чистка накипи в чайнику заощаджує втрати електрики на третину.

Далі за рейтингом найбільш значних витрат після комуналки та їжі слідують одяг та побутова електроніка, поточний ремонт, предмети домашнього вжитку та транспорт. Деякі зростання витрат логічно пояснити зростанням цін на послуги та товари. Наприклад мобільній зв’язок став дорожче приблизно на 1,7 % і таке інше.

Побутова техніка почекає чи ні?

Домашній «бюджет» може добряче схуднути, коли купується та чи інша техніка – телевізор на зміну зламаному, той самій пилосос чи новий ноутбук, тому що старий вже не справляється з тими завданнями, що на нього накладає власник. Однак у зв’язку з тяжкою ситуацією з фінансами постає запитання: «чи вже так потрібна купівля техніки побутового значення?». Як це не дивно, та на цьому українці не звикли економити, як на всьому іншому. Хоча, якщо заміна старого ноутбука старого зразка може почекати, то зламаного вже ніяк. Так думають більшість українців. Однак, незважаючи на прихильність кожного до купівлі нової електроніки, все ж таки власники навіть самих великих інтернет-магазинів відмічають зниження купівельного попиту на деяку групу товарів. Наприклад, на ті телефони, які відносять до звичайних, але на смартфони, незважаючи на все, навпаки, відмічено зростання попиту. І це все на прикладі одного магазину http://tehnohata.ua , а якщо промоніторити попит на кожну групу побутової техніки на декількох сайтах, цікаво що вийде? Та все ж те й саме, тому, що українець кілька разів подумає, ніж купить те, що йому потім буде не потрібно. Але ж від крупної побутової техніки людина відмовляється рідше, коли вона їй дуже потрібна.

Таким чином, скорочення держбюджету впливає на сімейний бюджет, який приходиться економити, але на чому саме відображається ця заощадливість вирішує сам українець. Одначе всі сходяться на думці, що заощадження на комуналці – це обов’язкова умова для економії своїх фінансів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...