• Головна
  • Львівський ювелірний завод потрапить у чиїсь приватні руки?
12:17, 25 лютого 2013 р.

Львівський ювелірний завод потрапить у чиїсь приватні руки?

Кабмін свідомо доводить до банкрутства Львівський державний ювелірний завод, щоб потім за безцінь його продати. Кажуть, уже й покупці є

Львівський державний ювелірний завод уже роками випускає якісну продукцію, за якою багато людей їде спеціально до Львова. Здавалося б, держава повинна підтримувати свого виробника, крім того будучи його власником і отримуючи прибутки. Однак чомусь не в нашій країні. У нас навпаки: хочуть довести до банкрутства успішне державне підприємство – за копійки продати його і отримати долю в кишеню, а не в держбюджет. Принаймні на такі думки наштовхує ситуація, яка зараз відбувається навколо ювелірної галузі в Україні.
В Україні є близько 1300 підприємств, які виробляють ювелірні вироби. З них лише чотири державні - у Києві, Харкові, Вінниці та Львові. До грудня минулого року державні ювелірні заводи мали право самі клеймувати свою продукцію. Однак Кабінет міністрів України своєю постановою вирішив забрати це право у державних виробників і передати пробірній службі. Це одразу насторожило ювелірів, оскільки процедура клеймування виробів у пробірній інспекції забиратиме і час, і гроші підприємств.

«Коли ми купуємо ювелірний виріб, то одразу звертаємо увагу на клейма – маленькі кількаміліметрові позначки якості продукції. Згідно із законодавством України, усі ювелірні вироби чи українських підприємців, чи імпортовані з-за кордону, повинні мати державне клеймо. Його в Україні ставить Державна пробірна служба, яка підпорядковується Міністерству фінансів». –кажуть ювеліри 

Директор Львівського державного ювелірного заводу Володимир Кузовкін розповів «Погляду», що тепер, коли завод позбавили права клеймування власних виробів, підприємство втрачатиме більше мільйона гривень на рік. А це, відповідно, відбиватиметься на собівартості продукції та доходах підприємства.

«За останній місяць, коли клеймування уже робилося у Державній пробірній службі, ми заплатили майже 100 тисяч гривень. Тому що потрібна охорона, додатковий персонал для транспортування виробів і так далі. Тобто роботи і затрати значно збільшились, - пояснює Володимир Кузовкін. - Розумієте, коли ми самі виконували клеймування, то протягом доби могли спокійно випускати вироби. А оскільки зараз нам перервали технологію, то проходить кілька діб, а то й тиждень відколи продукція з виробництва потрапляє на прилавки магазинів». 

Не треба бути професором економіки, щоб зрозуміти, як збільшення ціни впливає на купівельну спроможність людей. Окрім того ювелірні вироби – це не товари першої необхідності, які людина хоч-не-хоч купуватиме. 

За даними, які «Погляду» навів директор ЛДЮЗ, відколи ціни на коштовності підскочили, люди почали купувати на 50 % менше продукції. Тому, відповідно, керівництво ювелірного заводу забило на сполох. Адже втрачається конкурентоспроможність підприємства, його ніші на ринку займає більш дешева продукція, і підприємство починає згасати. Це тягне за собою зменшення виробництва, скорочення штату і врешті-решт, у найгіршому варіанті, банкрутство. 

Директор Львівського Державного ювелірного заводу Володимир Кузовкін поки що не хоче припускати розгортання вищеописаного сценарію. Його мотивація полягає в тому, що Львівський завод є єдиним із решти трьох державних ювелірних підприємств, який наразі перебуває у списку об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації. 

Тут пригадуються минулорічні заяви з Львівського регіонального відділення Фонду держмайна про те, що у 2013 році якраз Львівський державний ювелірний завод і може втратити свій статус об’єкта, який не підлягає приватизації. Тому не здивуємось, якщо ще одне львівське виробництво потрапить у чиїсь приватні руки, а кваліфіковані спеціалісти залишаться без роботи. 

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,20
39,40
EUR
42,65
42,90
PLN
9,82
9,90
Оголошення
live comments feed...