• Головна
  • Бомба під коаліцію: чим завершиться серія скандальних арештів українського «істеблішменту»
Тема для обговорення
11:53, 8 листопада 2015 р.

Бомба під коаліцію: чим завершиться серія скандальних арештів українського «істеблішменту»

Тема для обговорення

Рівно тиждень тому країну вразила новина про затримання Геннадія Корбана - соратника Ігоря Коломойського та лідера партії "УКРОП". Під керівництвом  СБУ та ГПУ у спецоперації брало участь близько 500 силовиків. Характерно, що затриманням і наслідком займалися структури, підконтрольні Президенту. Цікаво, що, за даними джерел в Адміністрації Президента, глава МВС і прем'єр-міністр дізналися про затримання постфактум. Прогнозовано в АП це назвали черговим витком деолігархізації, а в "УКРОПі" - знищенням політичних конкурентів. Ми спробували розібратися, що стоїть за всіма цими подіями.

Війна з Коломойським

Президент та Ігор Коломойський давно перебувають у стані конфлікту. Пригадується війна за "Укрнафту", коли озброєні люди заблокували будівлю (компанія досі заборгувала бюджету 9,5 млрд грн).

Крім того, Коломойському приписують істотний вплив на ряд добровольчих батальйонів, представники яких час від часу заявляють про "похід на Київ", "третій майдан" і "тотальної зради". У той же час в парламенті наближені до олігарха депутати ведуть переговори про вихід з коаліції нардепів.

Ймовірно, Петро Порошенко вирішив нанести контрудар. За даними РБК-Україна, напередодні дня голосування (25 жовтня) Ігор Коломойський запропонував усім близьким до нього людям покинути Україну. Проте Борис Філатов і Геннадій Корбан відмовилися. І якщо перший пройшов у другий тур і був учасником виборів, то Корбан, набравши 2,6% на виборах мера Києва, втратив імунітет.

Ще одна з причин тиску на Коломойського - спроба "вибити" дивіденди з "Укрнафти".

При цьому в коментарі "Лівому берегу" Ігор Коломойський відмежувався від Корбана, заявивши, що ніякого тиску Банкова не надає. Нардеп від БПП Мустафа Найєм вважає, що таким чином олігарх "злив" свого соратника.

Виборче правосуддя

Незважаючи на те, що за Геннадієм Корбаном водиться чимало "гріхів", його затримання викликало подив, загальна тональність якого така: чому одіозні політики й олігархи часів Януковича на волі, а "майданівське" Корбан - в браслеті? В Адміністрації Президента стверджують, що ніякого виборчого правосуддя немає і "сядуть всі". Як доказ вже в понеділок 2 жовтня ГПУ вручило повістки Вадиму Новінському, Олександру Вілкулу та Наталі Королевської, а 5 листопада СБУ затримала екс-соратницю Януковича Олену Лукаш. Чим закінчаться ці допити і кримінальні справи - покаже час.

До речі, експерти відзначають, що перше ж засідання суду щодо обрання запобіжного заходу проходило в повній відповідності КПК, без ознак тиску на суд.

Перспективи

По всій видимості, конфлікт Банковій і групи "Приват" може прискорити розвал коаліції: Коломойський активізує переговори щодо виходу з коаліції низки народних депутатів. Крім того, політичні проекти, які пов'язують з дніпропетровською ФПГ, отримали підтримку на місцевих виборах і захочуть пройти в парламент.

Зі свого боку, БПП почав активно критикувати прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. Його відставка може бути приурочена до річниці прийняття програми Уряду. Проблема в тому, що такі ініціативи призведуть до виходу з коаліції нардепів "Нарфронта" і до розвалу самої коаліції.

Також на волоску від виходу з коаліції знаходиться "Самопоміч" Андрія Садового. Нардепи цієї партії по черзі, то погрожують перейти в опозицію, то пом'якшують свою риторику.

Якщо коаліційні політичні сили не зможуть знайти точку дотику, то найближчим часом нам варто чекати розвал більшості і, ймовірно, дострокових парламентських виборів.

Михайло Криволапов

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,05
EUR
43,00
43,03
PLN
9,87
9,91
Оголошення
live comments feed...